SAINS T4 – Topik 9.3: Getah Asli

by Cikgu Azhar
0 comment

Penerangan Sains Tingkatan 4 KSSM bersama-sama Cikgu Mohd Azhar. Murid adalah digalakkan menonton video yang disediakan di blog cikguazhar.com. Bagi murid yang mengikuti audio podcast, murid-murid PERLU mendengar penerangan ini berbantukan buku teks Sains Tingkatan 4 m/s 158 (Terbitan Odonata Publishing) masing-masing atau boleh lihat dipautan ini http://anyflip.com/phexa/rpxa.

Podcast

Youtube

Getah asli juga dikenali sebagai lateks. Antara ciri getah asli adalah lembut, kenyal, tidak tahan haba, penebat elektrik yang baik dan tidak telap udara.

Molekul getah terdiri daripada lapisan membran protein yang mengelilingi rantaian polimer getah. Permukaan luar membran protein terdiri daripada cas cas negatif. Cas cas negatif ini akan menyebabkan molekul getah menolak di antara satu sama lain dan menjadikan lateks kekal sebagai cecair.

Apabila asid ditambahkan ke dalam lateks, ion hidrogen yang bercas positif daripada asid akan meneutralkan cas negatif di permukaan membran protein. Hal ini akan menyebabkan molekul-molekul getah tidak lagi saling menolak antara satu sama lain tetapi akan berlanggar di antara satu sama lain. Keadaan ini menyebabkan membran protein pecah dan rantai polimer getah akan keluar dan saling berbelit dan membentuk gumpalan.

Begitu juga jika lateks dibiarkan lama terdedah kepada udara, bakteria di udara akan bertindak ke atas lateks dengan menghasilkan asid dan meneutralkan membran protein molekul getah menjadikan lateks menggumpal.

Lateks dapat dicegah pengumpalan nya dengan menggunakan alkali. Alkali yang ditambahkan ke dalam lateks mengandungi ion-ion hidroksida yang akan meneutralkan ion hidrogen daripada asid yang dihasilkan oleh bakteria. Oleh itu tanpa asid, cas-cas negatif kekal pada membran protein dan molekul getah tetap menolak antara satu sama lain dan tidak berlanggar. Justeru molekul getah akan kekal dalam keadaan cecair.

Sarung tangan perubatan adalah antara produk yang diperbuat daripada getah asli.

You may also like

Leave a Comment