SAINS T2 – Topik 7.3: Elektromagnet & Petua Genggaman Tangan Kanan

by Cikgu Azhar
0 comment

Penerangan Sains Tingkatan 2 KSSM bersama-sama Cikgu Mohd Azhar. Murid adalah digalakkan menonton video yang disediakan di blog cikguazhar.com. Bagi murid yang mengikuti audio podcast, murid-murid PERLU mendengar penerangan ini berbantukan buku teks Sains Tingkatan 2 m/s 160-162 (Terbitan Karangkraf Network) atau juga boleh dilihat di pautan ini (Buku Teks Sains Tingkatan 2) atau https://anyflip.com/cabyg/tsih atau sambil mengikuti nota yang disediakan di bawah.

Podcast

Youtube

Elektromagnet adalah sejenis magnet yang mempunyai kesan magnet untuk sementara waktu apabila arus elektrik dialirkan melaluinya.

Corak medan magnet yang terbentuk adalah bergantung kepada bentuk konduktor yang digunakan. Garisan medan magnet lebih rapat di kawasan yang memiliki medan magnet yang lebih kuat. Kekuatan medan magnet adalah berkurang apabila menjauhi pusat konduktor dan corak medan magnet yang terbentuk tidak dipengaruhi oleh arah aliran arus yang melalui konduktor.

Arah medan magnet adalah ditentukan oleh arah arus elektrik menggunakan petua genggaman tangan kanan.

Petua genggaman tangan kanan.

Aplikasi magnet dan elektromagnet dalam kehidupan harian adalah seperti penggunaan kompas dimana jarum kompas digunakan untuk menentukan arah. Selain itu kad kredit atau kad debit menggunakan jalur elektromagnet yang menyimpan maklumat. Kunci bermagnet pada pintu hotel juga menggunakan elektromagnet untuk mengunci pintu secara automatik.

Loceng adalah salah datu alat yang mengaplikasikan konsep elektromagnet.

You may also like

Leave a Comment